ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Λεπτομέρειες Δημιουργηθηκε στις 24/01/2017

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017. Την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη επισκέφτηκαν χτες Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Mattarella στην Ελλάδα. Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη αποτέλεσε έναν από τους πολύ σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς της χώρας, που ξεχώρισε για να επισκεφτεί ο Ιταλός πρόεδρος, στο πλαίσιο του διήμερου ταξιδιού του στην Ελλάδα.

Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, συνοδευόμενος από την κα Μαριάννα Μόσχου, Γραμματέα Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση και την κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς το γεγονός ότι σας υποδεχόμαστε στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία αποτελεί ζωντανή απόδειξη των άρρηκτων πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. H επιλογή σας να επισκεφτείτε την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, μια βιβλιοθήκη προσβάσιμη και ανοιχτή, υπογραμμίζει τη σημασία του ιστορικού και πνευματικού της μεγέθους. Σήμερα, ο El Greco και ο Θεόφιλος Πουλάκης από τη Βενετοκρατούμενη Κρήτη, των οποίων έργα κοσμούν τους τοίχους της Βιβλιοθήκης, οι εκδόσεις των Ιταλών σοφών της Αναγέννησης και η γειτονική Πύλη του Αδριανού, καταδεικνύουν την ιστορική συνέχεια των δεσμών μας», ήταν το καλωσόρισμα του κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος κλείνοντας επέλεξε ως επίλογο να μνημονεύσει τα λόγια του στρατηγού, αυτοκράτορα και ουμανιστή Μάρκου Αυρήλιου: «“Πεποίηκα τι κοινωνικώς; ουκούν ωφέλημαι”, που σημαίνει: “Είμαι ωφελημένος, όταν κάνω κάτι για το κοινωνικό σύνολο”. Το Ίδρυμα  Ωνάση σας ευχαριστεί για την παρουσία σας, η οποία μας ενθαρρύνει στο να καλλιεργήσουμε την κοινή ουμανιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί και τη βάση της Ενωμένης Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σχολιάζοντας τα λόγια του κ. Παπαδημητρίου δήλωσε: «Η φράση αυτή του Μάρκου Αυρηλίου είναι από τις πιο συνοπτικές εκφράσεις της έννοιας του δημόσιου συμφέροντος», για να ευχαριστήσει κατόπιν με τη σειρά του την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη για τη φιλοξενία.

Απευθύνοντας το δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Sergio Mattarella ανέφερε: «Θα ήθελα και εγώ να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, καθώς και να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, που με συνοδεύει σε αυτή την ξενάγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η πολιτιστική συμβολή της οποίας είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία ήταν ανέκαθεν άρρηκτες σε πολλά επίπεδα -σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, τουριστικό-, αλλά κυρίως σε επίπεδο πολιτιστικό. Ο πολιτισμός μάς ένωνε πάντα και θα μας ενώνει και στο μέλλον».

Με το πέρας των δηλώσεων ακολούθησε ξενάγηση των δύο προέδρων στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη και συγκεκριμένα στο τμήμα «Ουμανισμός – Αναγέννηση», από τον Αρχιτέκτονα, Ιστορικό βιβλίου και Επιστημονικό Σύμβουλο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης κ. Κωνσταντίνο Στάικο, ο οποίος παρουσίασε αρχέτυπες και παλαίτυπες εκδόσεις, από έργα της ελληνικής γραμματείας και τις λατινικές μεταφράσεις τους. Πρόκειται για βιβλία που τυπώθηκαν αποκλειστικά στην Ιταλία, τη Ρώμη, το Μιλάνο τη Βενετία και τη Φλωρεντία, τα οποία αναδεικνύουν τις στενές πνευματικές σχέσεις που καλλιέργησαν Έλληνες και Ιταλοί λόγιοι, έχοντας αποκλειστικό σκοπό να αναδείξουν τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού πνεύματος.

Ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Mattarella μεταξύ άλλων είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πρώτη έκδοση των Απάντων του Ομήρου (Φλωρεντία, 1482/83), την Ανθολογία του Μάξιμου Πλανούδη (έκδοση του Ιανού Λάσκαρη, χρηματοδοτημένη από τον Πιέτρο των Μεδίκων, Φλωρεντία, 1494), το Ύμνοι και Επιγράμματα του Μιχαὴλ Μαρούλλου Ταρχανιώτη (Φλωρεντία, 1497) και το Μέγα Ἐτυμολογικὸν, το οποίο αποτελεί τον παρθενικό καρπό του πρώτου ελληνικής ιδιοκτησίας τυπογραφείου στη Βενετία (Ζαχαρίας Καλλιέργης – Νικόλαος Βλαστός, 1499).

Στην επίσκεψη στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη ο κ. Sergio Mattarella συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας κ. Vincenzo Amendola και τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Luigi Efisio Marras.